7 Şubat 2011 Pazartesi

CATIA Versiyon 5

CATIA Versiyon 5, IBM ve Dassault Systemes’in, dijital şirketler dünyasının gelişimi doğrultusundaki vizyonlarının bir göstergesidir.

Tamamen yeniden tasarımlanmış, en yeni yazılım teknolojilerini içeren, WINDOWS ve UNIX ortamlarında çalışabilen yeni nesil bir PLM çözümüdür

CATIA V5, şirket(ler) içinde insanlar, araçlar, metodolojiler ve kaynakların gerçek entegrasyonu için bir dönüm noktasıdır. Onun eşsiz PPR (Product/Process/Resources) modeli ve üretim ortamı yaklaşımı, 3 Boyutlu ürün ve proses odaklı tanımların üzerinde yaratıcılığı, paylaşımı ve iletişimi geliştiren gerçek işbirliği ortamı sağlar. CATIA`nın bilgiyi toplayan ve yeniden kullanımını kolaylaştıran entegre yetenekleri, hem firmanın en iyi tasarım deneyimlerinin kullanımını destekler hem de tasarımcıların yaratıcı ve yenilikçi fonksiyonlarını daha iyi kullanabilmelerini sağlar. CATIA V5, 140 adedin üzerindeki ürünüyle ve üç seviyedeki konfigürasyonlarıyla endüstrilerin hemen hemen her alanında çözüm üretebilmektedir.

CATIA V5 Konfigürasyon Yapısı

CATIA Versiyon 5 konfigürasyon modeli, kullanım ve proses gereksinimlerine en iyi uyan çözümü kolayca seçebilmek için yapılandırılmıştır. Bu modelin merkezinde belirli iş ve prosesler için belirlenmiş ürünlerin toplandığı paketler yani konfigürasyonlar bulunmaktadır. Amaca göre bu konfigürasyonlara diğer ürünler eklenebilir. Bu ürünler çakılı (add-on) veya yüzer lisans (Shareable) durumunda olabilirler. Ürünler üç şekilde sipariş edilebilirler:

Standart bir konfigürasyon içinde.
Bir konfigürasyona çakılı konumda.
Değişik konfigürasyonlarla birlikte kullanılabilen yüzer lisans konumunda.

Her Deneyime Ve Bütçeye Uygun Çözümler

Catia Version 5 ürün geliştirme zincirindeki her kişi için gerekli proses, fonksiyon ve platform çözümlerini farklı konfigürasyonlar olarak sunuyor. En küçük imalatçıdan, en büyük çok uluslu şirketlere kadar özel çözümler sunarak verimlilik ve hız artışı sağlıyor.

Catia Version 5 uygulamaları hibrid modelleme teknolojisi kullanmaktadır. Bu uygulamalar, en basitinden en karmaşığına kadar, ürünün dijital ortamda tasarlanabilmesine, proses tanımlama ve gözden geçirme fonksiyonlarının kullanımına olanak sağlamaktadır.

Catia Version 5 in fonksiyon ve teknolojisinin gruplandırılabilmesi sayesinde, yöneticiler Windows tabanlı kullanıcı arabirimine kolayca adapte olarak sürat ve verimlilik kazanacak, tasarımcılar ise bilgi ve proses tabanlı uygulamaların avantajlarından en üst seviyede yararlanabileceklerdir.

          Geleceğin Tasarımı

Catia ürünlerinin geleceğini sağlamlaştırmak amacıyla kullanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda, Version 5 in mimarisi yeni nesil teknolojileri ve standartları kullanılarak tasarlanmıştır.

Bu standartlardan bazıları:

   • C++,
   • Object Oriented Programming,
   • Standart for the Exchange of Product Model Data (STEP),
   • Common Object Requester Broker (CORBA),
   • JAVA,
   • OPENGL vb.

Doğal OLE ve Internet/Intranet uyumluluğu sayesinde diğer ofis uygulamaları ile uyumluluk sağlanıyor. Kurulumu kolay ve öğrenmesi eğlencelidir. Kullanımı ise sanki model avucunuzun içindeymiş gibi doğaldır.

Catia Version 5 in tasarıma yeni yaklaşımı sayesinde, teknolojik araştırmalarınız esnasındaki kazançlarınız:
   • Daha iyi kararlar
   • Daha iyi, daha hızlı ve hatasız üretim
   • En az risk ve tekrarlanabilir metodlar

          CATIA Versiyon 5 Platform Kavramı

CATIA V5 ürünleri, imalatçı şirketlerin ürün ve proses karmaşıklıkları ve teknolojik gereksinimleri dikkate alınarak üç seviyede organize edilmiştir. Bu seviyeler "Platform" olarak adlandırılmaktadır.

          Platform P1 Platform P2 Platform P3: P1, P2 ve P3 müşterinin ihtiyaçları doğrultusunda yeterli genişletilebilirliği sunmak için V5 mimarisi altında toplanmışlardır. Platformlardan birinde oluşturulmuş veri diğer platformlar tarafından kullanılabilir.

          P1 Platformu: P1, tasarım yeteneklerini gerektiğinde genişletmek isteyen küçük ve orta ölçekli firmalar için gerekli temel tasarım ürünlerini ve yeteneklerini içerir. P1 platformu Windows 98,2000,XP ve UNIX ortamlarında çalışabilir.

          P2 Platformu: Ürünlerini, proseslerini ve kaynaklarını dijital ortamda modelleyerek dijital bir şirket oluşturmak isteyen ve tasarımlarını kavramdan son ürüne kadar olan her aşamada gerçekleştirmek isteyen proses-odaklı müşteriler için eşsiz bir ortam. P2 platformu Windows 2000, XP ve UNIX ortamlarında çalışabilir.

          P3 Platformu: P3 Platformu, büyük endüstrilerdeki özel müşteriler ve departmanlar için yüksek seviyede ve özel amaçlı çözümler sunar. P3 platformu Windows 2000, XP ve UNIX ortamlarında çalışabilir.

          CATIA V5 Çözümleri

          Mekanik Tasarım Çözümleri

Kavramdan ayrıntılı dizayna kadar olan tasarım süreci içinde, CATIA Mekanik Tasarım Çözümleri ürün geliştirmenin bütün temel aktivitelerine ivme kazandırır. Tasarımcı 2D ve 3D telkafes, katı modelleme, montaj modelleme, hibrid modelleme, teknik resim ve diğer birçok seçenekleri kullanarak ürünü geliştirebilir.

Assembly Design 1&2 (AS1, AS2): Mekanik montaj kısıtlarını kolayca kurar. Otomatik olarak parçaları konumlar ve montaj yapısını kontrol eder.

Part Design 1&2 (PD1, PDG): Hızlı ve verimli bir şekilde katı modelleme olanağı sunar.

Wireframe&Surface 1&2 (WS1,WSF): Tel kafes oluşturma ve temel yüzey modelleme yeteneklerini sağlar.

Generative Drafting 1&2 (GD1, GDR): 3D modelden otomatik olarak teknik resim çıkartır.

Interactive Drafting 1 (ID1): Teknik resim oluşturma yeteneklerini sağlar.

Structure Design 1 (SR1): İlişkisel yapı komponentleri tasarımlamaya yarar.

Sheetmetal Design 1&2 (SM1, SMD): Bükümlü sac metallerin tasarımına yarar.

Sheetmetal Production 1 (SH1): Sac parçanın fonksiyonel tanımının üretilebilir bir konuma getirilebilmesini sağlar.

3d Functional Tolerancing & Annotation 1&2 (FT1, FTA): 3D parçalar için tolerans tanımlarını oluşturur ve yönetir.

Mold Tooling Design 1&2 (MT1, MTD): Plastik kalıbı gereçlerinin kolayca tasarımını sağlar.

Core&Cavity Design 2 (CCV): Kalıp ayrım yüzeylerinin bulunmasını sağlar.

Part Design Feature Recognition 1 (FR1):Tarihçesi olmayan bir katının unsurlarını tanır.

Healing Assistant 1 (HA1): Yüzeylerdeki problemleri ortaya çıkarır (boşluk, tanjant süreklilik, eğrisel süreklilik) ve onarmaya yardımcı olur.

Welding Design 1 (WD1): Proses tanımları ve kurallarına göre kaynaklı parçaların tasarımını sağlar.

Aerospace Sheetmetal Design 3 (ASL): Havacılık endüstrisinde kullanılan sac parçaların tasarımını sağlar.

Composite Design 3 (CPD): İmal edilebilirliklerini dikkate alarak yüksek kaliteli kompozit parçaların tasarımını sağlar.
          Şekil Tasarımı ve Stilleme Çözümleri

Yaratıcı formlar ve kompleks tasarımlar söz konusu olduğunda CATIA size en uygun araçları sunar. Bunlar arasında, kompleks yüzeylerin kolayca oluşturulabilmesi, değişiklik yapılması, analiz edilebilmesi ve yönetilmesi araçları yeralır. Bu araçlar, estetik, aerodinamik ve diğer kısıtları olan tasarımlar üzerinde çalışan stilist ve tasarımcılara yardımcı olur. Yüksek kaliteli `rendering` yeteneğiyle sanal yaratımlarınızı doğal görüntülere dönüştürebilirsiniz. Özel tasarım modülleri yardımıyla nokta bulutlarından yüzey elde edilmesi uygulamaları gerçekleştirilebilir.
Generative Shape Design 1&2 (GS1, GSD): Hibrid parçalar için mekanik yüzeyler kolayca yaratılabilir, birleştirilebilir ve değiştirilebilir.

Free Style Shaper 1&2 (FS1, FSS): Serbest formlu yüzeylerin yaratılması ve kontrolü dinamik olarak yapılabilir.

Free Style Optimizer 2 (FSO): Tasarım karakteristiklerini koruyarak serbest formlu yüzeylerin dinamik olarak deformasyonunu sağlar.

Free Style Profiler 2 (FSP): Eğri temelli yüzeylerin dinamik olarak yaratılmasını ve kontrolünü sağlar.

FreeStyle Sketch Tracer 2 (FSK): Stilistlerin taslak çizimlerden 3D ortama kolay geçişini sağlar.

Digitized Shape Editor 2 (DSE): Sayısallaştırıcılardan gelen yüzey datasının alınmasını, temizlenmesini ve yüzey kalitesinin kontrolünü sağlar.

Photo Studio 2 (PHS): Tasarımların foto-gerçekçi görüntülerinin oluşturulabilmesini sağlar.

Real Time Rendering 1&2 (RT1, RTR): Modellerinize malzeme bilgisi atayarak gerçekçi görüntüler elde edilmesini sağlar.

Automotive Class A 3 (ACA): NURBS ve Bezier metodlarını bir ortamda sunarak A klas yüzey oluşturabilmeyi sağlar.

Automotive Class A Optimizer 3 (ACO): A klas yüzey oluşturma ile ilgili ek yetenekleri içerir.

Quick Surface Reconstruction 2 (QSE): Nokta bulutlarından kolayca yüzey oluşturabilmeyi sağlar.

Shape Sculptor 2 (DSS): Modeller üzerinde bir heykeltraş gibi çalışma olanağı sunar.

Automotive Body-In-White Fastening 3 (ABF): Beyaz gövde bağlayıcılarının tasarımını sağlar.
          Ürün Sentezi Çözümleri

İleri düzeyde dijital prototip inceleme ve simülasyon fonksiyonlarını sunar. Ayrıca firma standartlarının ve bilgi birikiminin bütün kullanıcılar tarafından CAD ortamında kullanılabilmesini ve hatasız, optimum sonuçlara en kısa zamanda ulaşılabilmesini sağlayan `knowledgeware` çözümleri mevcuttur.

DMU Navigator 1, 2 (DN1, DMN): Tasarımın içinde uçar gibi dolaşarak analiz olanağı sunar.

DMU Space Analysis 1, 2 (SP1, SPA): Girişim analizi, dinamik kesit alma ve ölçü alma fonksiyonlarını yerine getirir.

DMU Fitting Simulator 2 (FIT): Monte ve demonte işlemlerinin tanımlanmasını ve simülasyonunu sağlar.

DMU Kinematics Simulator 2 (KIN): Mekanizma simülasyonu yapar.

DMU Optimizer 2 (DMO): Datanın optimize edilmiş durumunu temsil eder.

DMU Engineering Analysis Review 2 (ANR): CATIA analiz dokümanları üzerinde inceleme yapmayı sağlar.

DMU Space Engineering Assistant 2 (SPE): Eş zamanlı mühendislik ortamlarında bir modifikasyonun etkilerini anında kontrol ederek tasarım bütünlüğünü sağlar ve süreçleri kısaltır.

Knowledge Advisor 2 (KWA): Firmanın deneyimlerini toplayıp en iyi sonuçlar için ürün tasarımında kullanımını sağlar.

Knowledge Expert 1, 2 (KE1, KWE): Firmanın bilgi proseslerini toplar ve tasarımcının bu proseslere uygun çalışıp çalışmadığını kontrol eder.

Product Knowledge Template 1, 2 (KT1, PKT): Ürün tasarımında bilgi mastarları oluşturabilmeyi sağlar.

Product Engineering Optimizer 2 ( PEO): Kavramdan, son ürüne kadar olan bütün prosesleri optimize eder.

Product Function Definition 2 (PFD): Tasarımın fonksiyon diyagramları üzerinde tanımlanabilmesini sağlar.

Product Function Optimizer 2 (PFO): Fonksiyon diyagramlarının basitleştirilebilmesini ve iyileştirilebilmesini sağlar.

Human Builder 2 (HBR): Dijital insan yaratılmasını ve bunun hareket, ergonomi gibi testlerinin yapılmasını sağlar.

Human Measurements Editor 2 (HME): Kullanıcıya özel dijital insan oluşturmaya yarar.

Human Posture Analysis 2 (HPA): Yaratılan dijital insan üzerinde ergonomi analizleri yapmaya yarar.

Human Activity Analysis 2 (HAA): Dijital insan ile hareket analizleri yapmaya yarar.

Business Process Knowledge Template 2 (BK2): BKT ürünü ile oluşturulan uygulamaları kullanarak iş proseslerinizi hızlandırır ve güvenli hale getirir.

Human Activity Analysis 2 (HAA): Dijital insan ile hareket analizleri yapmaya yarar.

Business Process Knowledge Template 3 (BKT): V5 üzerinde dikey uygulamalar ve araç çubukları oluşturmak için firmanın mevcut iş proseslerini toplar, uygun hale dönüştürür ve otomasyona sokar.

DMU: Digital Mock-Up kelimelerinin kısaltılmışıdır.
          Analiz Çözümleri

CATIA, tasarımcı ve analiz uzmanları için en iyi analiz çözümlerini sunar. Otomatik meshing, çözümleme ve görüntüleme araçlarıyla yüzeyler, katılar ve komple mekanizma üzerinde analizler yapılabilir. Hedeflenen gerilim, min ağırlık vb. hedefleri sağlamak için size sunulan optimizasyon araçlarıyla bütünüyle otomatik çözümler yapılabilir. CATIA nın eşzamanlı mühendisliği mümkün kılan kendini kanıtlamış araçlarıyla yapısal, stres, titreşim ve diğer tip analizleri gerçekleştirebilirsiniz.

Generative Part Structural Analysis 1, 2 (GP1, GPS): Parçalar üzerinde otomatik olarak gerilme ve titreşim analizi yapar.

Generative Assembly Structural Analysis 2 (GAS): Montaj modülleri üzerinde otomatik olarak gerilme ve titreşim analizi yapar.

ELFINI Structural Analysis 2 (EST): Parçalar ve Montaj modülleri üzerinde yapısal analiz olanağı sunar.

FEM Surface 2 (FMS): Yüzey modellerinin sonlu eleman ağlarının kontrolüne ileri seviyede çözüm getirir.

Tolerance Analysis of Deformable Assembly: Deformasyonu ve montaj proseslerini dikkate alarak saç parça üzerinde tolerans öngörüsünü mümkün kılar.

Dynamic Response Analysis 2 (GDY): Sistemlerin dinamik tepkilerini analiz eder ve hesaplar
         NC Üretim Çözümleri

Atelye ortamına yönelik kullanımı kolay üretim çözümleri sunar. 2.5 ve 3 eksen işlemeye olanak sağlar. CATIA ve Euclid Machinist`in deneyim ve bilgi birikiminin sonucudur.

Eşsiz PPR (Product, Process, Resource) tabanlı yapısıyla iletişimi mümkün kılar ve çok kısa sürelerde değişimlere olanak sağlar.

Lathe Machining 1, 2 (LG1, LMG): Torna ve matkap operasyonları için kolayca NC kod çıkartılmasını sağlar.

Prismatic Machining 1, 2 (PG1, PMG): 2.5 eksen işlemeleri kolayca yapar.

3 Axis Surface Machining 2 (SMG): 3 eksen işleme programlarının hızlı bir şekilde yapılabilmesini sağlar.

Multi-Axis Machining 2 (MMG): 5 eksen yüzey işleme yeteneklerini içerir

Advanced Machining 2 (AMG): Tek bir ürün üzerinden 2,5 - 5 eksen işleme teknolojilerini kullanarak NC kod oluşturmayı sağlar.

NC Manufacturing Review 1, 2 (NG1, NCG): CATIA V5 den gelen NC imalat datasına erişmeyi, görüntülemeyi ve üzerinde değişiklik yapabilmeyi sağlar.

          Ekipman ve Sistem Mühendisliği Çözümleri

Bu çözümler elektrik, akışkan ve mekanik sistemlerinin tasarımını, değiştirilmesini ve analizini sağlar. 3 boyutlu dijital prototiplemeye de olanak sağlar.

Circuit Board Design 2 (CBD): Catia V5 ve elektrik CAD sistemleri arasında çift yönlü arabirim.

Systems Routing 2 (SRT): Üretim sistemleri hattını optimize eder.

Systems Space Reservation 2 (SSR): Elektrik sistemleri hatlarını optimize eder.

Electrical System Functional Definition 2 (EFD): Elektrik sistemlerinin fonksiyonel tasarımı ve incelenmesi işlevini yerine getirir.

Electrical Library 1, 2 (EL1, ELB): Elektrik cihazları için katalog yapısı yaratımı ve yönetimini sağlar.

Electrical Wire Routing 2 (EWR): Dijital prototipleme yapısı içinde elektrik bağlantılarının tanımlanmalarını sağlar.

Electrical Harness Installation 1, 2 (EH1, EHI): Elektrik sistemlerinin mekanik montajlarla bütünleşmesini sağlar.

Electrical Cableway Routing 2 (ECR): Elektrik kablolama sistemlerinin 3D oluşturulmasını sağlar.
 
Electrical Connectivity Diagrams 2 (ELD): Güç dağıtım ve kumanda sistemlerinin lojik tasarımlarının oluşturulmasını ve yönetimini sağlar.

Electrical Harness Flattening 2 (EHF): 3D dijital montaj ortamında fiziksel kablolama işlemleri yapar.

Piping + Instrumentation Diagrams 2 (PID): Hatların lojik tasarımlarının yapılabilmesini ve yönetimini sağlar.

Piping Design 2 (PIP): Borulama sistemlerinin tasarımlarının oluşturulması, değiştirilmesi, analiz edilmesi ve dokümantasyonu için tüm araç ve gereçleri sağlar.

HVAC Diagrams 2 (HVD): HVAC diyagramlarının lojik tasarımlarının yapılabilmesini ve yönetimini sağlar.

HVAC Design 2 (HVA): HVAC 3D tasarımlarının oluşturulması, değiştirilmesi, analiz edilmesi ve dokümantasyonu için tüm araç ve gereçleri sağlar.

System Diagrams 2 (SDI): Piping+Instrumentation ve HVAC diagrams modülleri için altyapı.

Tubing Design 2 (TUB): Tüp sistemlerinin tasarımlarının oluşturulması, değiştirilmesi, analiz edilmesi ve dokümantasyonu için tüm araç ve gereçleri sağlar.

Tubing Diagrams 2 (TUD): Tüp yol diyagram tasarımlarının oluşturulması, düzenlenmesi, analizi ve dokümante edilmesi için gereken araçları sağlar. Tasarımlarının oluşturulması, değiştirilmesi, analiz edilmesi ve dokümantasyonu için tüm araç ve gereçleri sağlar. Ekipmanlar için ek destek çelik sistemlerinin oluşturulmasını sağlar.

Structure Functional Design 2 (SFD): Strüktür elemanlarının tasarımını kavramsal bazda ele alır.

Structure Preliminary Layout 2 (SPL): Strüktür elemanlarının ön teknik resminin tasarımını sağlar.

Plant Layout 2 (PLO) : Fabrika yerleşim planı tasarımı için gerekli araçları sağlar.

Hanger Design 2 (HGR): 3B sistemlerin taşınması için gerekli taşıyıcı sistemlerin modellenmesi, düzenlenmesi ve analizi.

Raceway & Conduit Design 2 (RCD): 3D Kablo yuva ve kaplamalarının oluşturulması, düzenlenmesi, analizi ve dokümante edilmesi için gereken araçları sağlar.

Waveguide Design 2 (WAV): 3D elektronik iletişim sistemlerinin oluşturulması, düzenlenmesi, analizi ve dokümante edilmesi için gereken araçları sağlar.

Waveguide Diagrams 2 (WGD): Elektronik iletişim diyagram tasarımlarının oluşturulması, düzenlenmesi, analizi ve dokümante edilmesi için gereken araçları sağlar.

          Ürün Veri Yönetimi (PDM) Çözümleri

CATIA Team PDM konfigürasyonu, CATIA V5 kullanan firmalara ürün yaşam çevrimi sürecinde oluşan tüm verilerini yönetebilmesi ve bir akış diyagramı haline getirebilmesi olanaklarını sunar. Kullanıcılar, alıştıkları CATIA arayüzü içinde tüm ürün bilgisine ve ilgili dokümantasyona ulaşabilirler. Dokümanlar güvenli bir yapı içinde saklanır ve esnek bir veritabanı ortamı içinde ulaşılabilirler. Data bütünlüğü ve güvenliği sağlanmış olduğundan yanlış erişimler önlenir. Team PDM sayesinde tasarımcılar zamanlarını data yönetimine harcamaksızın yalnızca tasarımla uğraşırlar.

Fonksiyonlar: Veri yönetimi, Revizyon takibi, İş akışı ve değişiklik yönetimi, Malzeme Listesi (BOM) yönetimi, Veri güvenliği, Proje izleme, FDA, ISO900x uyumluluğu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder