26 Mart 2011 Cumartesi

Retrofitting, ReBuilding, Remanufacturing

Tezgahınız üretiminiz için yaşamsal önemdedir ve şirketiniz için bir değerdir. Bu nedenle bu üretim aracının en verimli şekilde üretimde kullanılması gerekmektedir. Pek çok firma için makina parkurları onları tanıtan, değerli kılan önemli sermaye yatırımlarıdır. Bu yüzden makinaların en son teknoloji kontrol sistemleri ile modernleştirilerek üretime ve ekonomiye olan katkılarının artırılması şarttır. 

Başlıkta yazan üç terimde anlam olarak pratikte birbirine yakın olmakla birlikte Retrofit, sistemi eski veya kullanılmaz durumdaki makinanın üzerindeki CNC, servo ve spindle sistemlerinin değiştirilmesi, makinanın elektronik kısmının ve kumanda panosunun yenilenmesidir. Rebuilding ve re-manufacturing tipik olarak retrofit için yapılan yenilemeleri de kapsar. 
Rebuilding, elektrik alt yapı ile makinanın mekanik alt yapısının elden geçirilerek makinanın kullanım süresinin uzaltılmasına yönelik yapılan yenileme işlemleridir. Her iki durumda da yapılan yenileme maliyetinin yeni tezgah maliyetinin çok altında olması gerekir ki yapılan iş karlı olabilsin. 
Remanufacturing ise mevcut eski makinanın üzerinde mekanik ve elektrik yenileme yaparken aynı zamanda makina üzerinde işlevlerini, verimini artırabilecek mekanik değişiklikler yapmaktır. Burada yenileme yanında yapılan design değişiklikleri nedeniyle bir Ar-Ge çalışması da gerekir.